Föreningen hjälper MBU Järva med ambulanser och personal

 

I fem terminer har Människan Bakom Uniformen i Järva, Stockholm. Försökt att få ambulanssjukvården att medverka i kommunikationen med ungdomar som är i gråzonen av det lagliga i Kista, Husby och Järva området. Kommunen tillsammans med räddningstjänsten, polisen och lokaltrafiken har under ett par år i enlighet med MBU Göteborg skapat förutsättningar för att lära ungdomarna hur blåljusmyndigheterna arbetar och visa att även den personalen är människor. Det är ett långsiktigt arbete som kräver mycket jobb och engagemang. Engagemang som det finns mycket av hos personalen visar det sig när RAS genom fyra frivilliga medlemmar visar vad ambulanssjukvården egentligen består av, dvs eldsjälar. DSC_0359

Det hela började i februari 2016 när en ambulans blev stenad och rutorna till vårdarutrymmet blev förstört. Omhändertagande blev fördröjt för patienten. Media rapporterar om händelsen och ny debatt rasar i stadsdelen. SVT rapporterar följande; Blåljusprojekt får klara sig utan ambulans. Det visar sig nämligen att Stockholms ambulanssjukvård är oförmögen att medverka i förebyggande projekt som MBU, då det inte finns budgeterat och att företagen vill ha ersättning för arbetet. En politiskt debatt föreligger även i landstinget kring frågan, men inget händer.

Riksföreningen för ambulanssjuksköterskors ordförande Janne Kautto, blir fundersam och kontaktar MBU Järva för ett möte. Mötet blir av och även ett par kommun och landstingspolitiker medverkar. MBU önskar ca 10 timmars medverkan på MBU av ambulanssjukvården per termin. Detta för att lära 15 ungdomar om sjukvården och hur den fungerar. Helt rimligt enligt RAS meningen. Föreningen mobiliserar medhjälp av Nordic Safety Group två ambulanser, utrustning och personal till avslutningsövningen på Kista Brandstation. Övningen är en trafikolycka med två skadade, en kritiskt och en ickekritisk. Losstagning och traumasjukvård ligger på schemat. Efter övningen får ungdomarna klippa i den andra bilen och känna och klämma på sakerna i ambulansen.

DSC_0358

 

En mycket uppskattad kväll från alla parter och pinsamt nog är det tydligt att ambulanssjukvården behövs i detta forum. RAS har lovat MBU att hjälpa dem lösa problemet som en ambulanssjukvård med 500 miljoner i budget inte klarar av. En insats om är tillgagn för alla parter. Detta är en viktig del av ambulanssjuksköterskans profession att visa vad vi gör och förebygga skada, hot och våld.

Tack till alla eldsjälar som gör ett galet bra jobb där ute.

Missa inte MBU Järva på Instagram