Säkerheten först

L(b)-ABCDE

-Vi bryter där! Jag hör min egen röst när jag avbryter övningen med räddningstjänstens IVPA grupp. Vad var det ni missade? Förslagen som kommer är många och spretande! Luftvägar, mediciner andra sjukdommar. Akutväskan… Någon skämtar om att hon glömde stänga av kaffebryggaren innan hon for så kollegorna kanske måste rycka ut. – Huvudet på spiken.. ni missade ett livsfarligt läge när ni försökte hjälpa patienten, resultatet är att ni utsätter er själva för fara! Vi fortsätter! TÄNK L-ABCDE!

 

Det är lätt att instruera andra att tänka på säkerheten men handen på hjärtat hur lätt är det inte att vi själva trampar in i situationer där vi inte vet vad som väntar och tänker vi alltid på Läget? I höstades åkte vi på en viltolycka i norra delen av länet, liten väg med lite trafik. Räddning skulle spärra av när dom kommer på plats, tyckte nog själv att vi hade bra koll på eventuella hot och risker. Väl framme hittar vi en herre som låst in sig i bilen och lätt motvilligt öppnar dörren samtidigt som han insisterar på att vi ska sätta oss i hans bil. Vi är  till en början lite tveksamma tills han pekar på björnen som ligger tio meter längre bort och är minst sagt irriterad.

De hot och risker vi utsätter oss för i jobbet är av varierande slag som ofta kan förutses. Att alltid ha med (L) i den mentala förberedelsen är viktigt då situationen inte alltid är vad den ser ut att vara.

Numera heter rutinen i mitt huvud L(b)-ABCDE där b står för björn och okänd fara.