Knoxville, fredag 26/4 -2014

Fredag 26/4 -2014

Ny dag nya äventyr, åter uppsamling av tjejerna längs vägen och dagen destination är Childrens hospital. Ett renodlat barnsjukhus som serverar hela staten och hämtar även från närliggande stater. Till sin hjälp finns en stor ambulanslastbil som rymmer hela avd 109 spädbarnsavdelningen på Östersunds sjukhus. Rundvisning på akuten, ett par olika spädbarnsavdelning, har aldrig sett så många kuvöser samtidigt. Sjukhuset tar emot patienter upp till 21 år och har även möjlighet att ta hand om anhöriga som har en egen bostadsdel. En helt egen avdelning som är specialiserad på ”drug babys” dvs barn som föds av missbrukare och har ett drogberoende från födseln. Intressant och samtidigt läskigt att få en inblick i en superspecialiserad vård.

Efter ett par timmar går färden vidare mot dispatchercenter dvs vår motsvarighet till sos-alarm. Dispatch består av polisdirigering (higwaypatroll, state tropper och metro police) vi fick aldrig riktigt klart för oss hur dom olika delarna är uppbyggda. Ett par operatörer för räddningstjänst samt ett eget bord för ambulansen. Ett stort datorstöd som hjälper operatörerna med placering av ambulanser. Vi visas även till deras katastrofcentrum där alla samhällsfunktioner kan sitta tillsammans vid en större olycka eller naturkatastrof. Som avslutning visas även deras mobila sambandscentral som används vid tex större evenemang eller olyckor. Den innehåller allehanda radiokommunikation, konferensrum och är självförsörjande.

Klockan är nu tidig eftermiddag och det kurrar kraftigt i allas magar, Chris som återigen är dagens guide visar oss downtown i Knoxville och deras huvudgata Market Square som är fylld av resturanger. En supergod lunch intages och ett närliggande coffeshop erbjuder riktigt kaffe som smakar kaffe och inte te.

När lunchen satt sig tillrätta i magen passar vi på att besöka Knoxville fire departments lokaler där vi parkerade våran superwan. Stationen är en av fem stationer som finns i centrala Knoxville och är betalda av staten. En stor station med 13 stycken på varje shift som jobbar 24 timmar. När vi gått runt där är det dags för omlokalisering till ett riktigt amerikanskt evenemang – baseball.

Kvällens match är mellan Tennesse Smokies och Huntsville. Tennesse smokies spelar i serien under den högsta, spelarna är semipro. Matchen är riktigt dålig även med svenska mått mätt men det är en show utan dess like. TV-sändning, cheerleader och mat i enorma mängder. Efter tre och en halvtimmas spel är matchen slut och det utlovas fyverkeri. Även detta är enormt och får vattenfestivalen i Stockholm att likna en liten kinapuff, mäktigt och väldigt amerikanskt.